Boswachtersblog: Dennenbomen

11 december 2024

Oh denneboom, oh denneboom,

Wat zijn je takken wonderschoon!

In het Nationaal Park vallen de dennenbomen nu heel mooi op, tussen alle kale loofbomen. De naalden van dennen en sparren vallen niet af in de herfst, ze blijven de hele winter groen. Tenminste, ze verliezen wel naalden, maar beetje bij beetje. Ondertussen krijgen ze ook steeds nieuwe naalden. Zo doen ze er ongeveer vier jaar over om alle naalden te vervangen.

Loofbomen laten hun bladeren vallen om water te besparen. Als het kouder is, nemen de wortels minder water op. Onder 4 graden Celsius stopt de opname van water zelfs helemaal. Maar bladeren blijven wel vocht verdampen. Om uitdroging te voorkomen, laten ze hun bladeren los. Wel halen ze eerst de voedingsstoffen eruit, wat de verkleuring in de herfst veroorzaakt.

Naaldbomen hebben een trucje tegen het uitdrogen. Hun bladeren zijn als het ware strak opgerold en hebben een waslaagje. Daardoor hebben zij veel minder verdamping. En ze kunnen indien nodig nog wat vocht uit de naalden terug trekken zonder dat die meteen afvallen. En in hun sap zit ook een soort antivries die helpt tegen beschadiging door bevriezing.

En zie je toch een kale naaldboom? Dan is het waarschijnlijk een lariks, maar die komt alleen aangeplant in het Nationaal Park voor. Lariks kleurt in de herfst geel en verliest aan het einde van dit seizoen wel al zijn naalden.

Tekst: Jowien van der Vegte, boswachter Natuurmonumenten