Persbericht: Onthulling Kunstwerk Bunker-Doe-Dag
Verhalen over de verborgen wereld in het duin
“Ik zie, ik zie…. wat jij niet ziet!” Bunkers, schuilputjes, kanonstellingen, een luchtafweerstelling, loopgraven en een tankgracht. Er gaat een verborgen wereld schuil in het duin! Ieder jaar lopen er bezoekers door het noordelijke deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zonder te weten van die verborgen wereld. Naast prachtige natuur, stuivende duinen, stukken beton, grazers en wijngaardslakken herbergt het noordelijk deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland een schat aan cultureel erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment wordt er, buiten een beperkt aantal excursies om, weinig verteld over dit militaire verleden in dit duingebied.
Natuurmonumenten wil deze verhalen vertellen en de natuurwandeling die duizenden mensen jaarlijks maken hiermee verrijken.
Op zondag 10 november onthulde boswachter Eveline Blok bij ingang Midden-Herenduin een kunstwerk dat gemaakt is door tientallen kinderen en hun ouders uit de omgeving. Het staat symbool voor het verleden en het heden van dit gebied.
De eerste aanzet voor dit kunstwerk werd gemaakt tijdens de Bunker-Doe-Dag in september. Kunstenaar en illustrator Vera Vos tekende voor de vormgeving. Eveline vertelt: “Dit kunstwerk is een begin van de verhalen die Natuurmonumenten wil vertellen... aan kinderen en volwassenen. Over soldaat Hermann die hier 7 maanden gestationeerd zat, over de vleermuizen in het gebied, over de tankgracht en de loopgraaf die je passeert zonder het te weten. Er wordt gewerkt aan een interactieve WOII-route met een podwalk. Ook hebben we de wens voor het plaatsen van landschapskunstwerken, zoals een silhouet van een tank bij de tankgracht. Een replica van een schuilput is onlangs geplaatst naast de betonweg.”
De boswachter vervolgt: “Een deel van de projecten wordt gefinancierd met een bijdrage van het Cultuurfonds. Om alle wensen te kunnen verwezenlijken zijn er meer fondsen nodig. De onthulling van dit kunstwerk vraag hier aandacht voor. Alle beetjes helpen, zodat we samen met omwonenden en wandelaars het verhaal van dit gebied aan een grote doelgroep kunnen vertellen. Educatie en natuur gaan hierbij hand in hand.”