Boswachtersblog: Bladblazen op Elswout?

14 oktober 2024

Het is herfst, wat betekent volop genieten van de herfstkleuren en paddenstoelen. Wanneer de meeste bladeren van de bomen zijn gevallen, is het tijd om de moshellingen en sommige paden en lanen op buitenplaats Elswout weer vrij te maken van blad. Vaak komt hierbij de vraag op: “Waarom doet Staatsbosbeheer dit?”

Elk jaar, wanneer het meeste blad van de bomen is gevallen, gaat Staatsbosbeheer samen met vrijwilligers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en reclassering aan de slag om alles weer netjes te maken. Met behulp van bladblazers worden de paden en lanen vrijgemaakt van bladeren. Dit onderhoud geeft de buitenplaats een chique uitstraling en voorkomt dat de paden modderig en glad worden.

De moshellingen op Elswout worden ook volledig vrijgemaakt van blad. Als dit niet gebeurt, kunnen de bijzondere mossen verdwijnen. Wanneer bladeren op het mos blijven liggen, vormt zich een humuslaag die het mos verstikt. Hierdoor kunnen de groene hellingen op Elswout verdwijnen. De hellingen stammen uit de midden 18de eeuw en zijn altijd zorgvuldig beheerd. Vroeger gebeurde dit met harkjes en veel tuinmannen, maar tegenwoordig zorgt het gebruik van bladblazers ervoor dat het werk veel sneller gaat.

Elswout is grotendeels ingericht volgens de Engelse landschapsstijl, en dat geldt ook voor de moshellingen. De groene, soms steile hellingen, het water en de bruggen in Zwitserse stijl moeten ervoor zorgen dat wandelaars zich in de Alpen wanen. In de midden 18de eeuw waren de Alpen het ultieme voorbeeld van natuurlijke schoonheid. De rijke bewoners van de buitenplaats waren zo gefascineerd dat ze deze pracht probeerden na te bootsen in hun eigen tuin. Daarom vind je op Elswout de moshellingen die de Alpen nabootsen, drie “Zwitserse” bruggen en een modelboerderij in Zwitserse stijl.