Vrijdag 20 september: World Cleanup Day

10 september 2024

Vrijdag 20 september is het World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie wordt er in Nederland én in ruim 190 andere landen een grote schoonmaakbeurt voor de planeet georganiseerd. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval in jouw buurt, park of natuurgebied.

Zwerfafval rapen in Nationaal Park Zuid- Kennemerland

Zwerfafval is een groot probleem, ook binnen Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarom vragen we bezoekers hun afval in de prullenbak te gooien of mee naar huis te nemen. Zo houden we het Nationaal Park samen schoon en veilig voor de dieren die er leven.

Toch ligt er helaas vaak genoeg zwerfafval in het Nationaal Park. Voor het opruimen hiervan kun je bij de balie van Bezoekerscentrum De Kennemerduinen speciale grijpstokken lenen, samen met een handige duurzame tas om het zwerfafval te verzamelen. Bij het inleveren van de stok en de tas aan de balie ligt er als dank een leuk klein presentje voor je klaar.

Zwerfafval Bingokaart

Tijdens het afval rapen kun je gebruik maken van de Zwerfafval Bingokaart. Streep wat je gevonden hebt af op de bingokaart, wie het eerst BINGO heeft, heeft gewonnen! En natuurlijk laat je het afval wat je vindt niet liggen, maar ruim je het op. Zo help je om dit afval bij de dieren weg te halen en voorkom je dat zij zich erin verstrikken of zelfs stikken. De Bingokaart krijg je mee met de grijpstok en tas. De Bingokaart kun je ook downloaden en meenemen tijdens een wandeling in je eigen buurt of een ander natuurgebied.

Zwerfafval vastleggen

Leg je vondsten vast met de gratis app Helemaal Groen. Jouw informatie helpt bij meer onderzoek naar zwerfafval waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt.