Boswachtersblog: De najaarstrek is weer begonnen!

05 september 2024

In de dorpen en steden hebben de gierzwaluwen hun jongen grootgebracht en zijn inmiddels weer naar het zuiden vertrokken. De eerste voortekenen van de najaarstrek zijn hiermee zichtbaar.

Hoewel de gierzwaluwen ons land hebben verlaten, zijn er ook vogels die juist bij ons arriveren. Zo zag ik de afgelopen weken al groepen tot wel 20 witgatjes in het duin zitten op de opdrogende duinmeertjes. En liepen de eerste oeverlopers alweer langs het Vogelmeer op zoek naar voedsel voor de doortrek naar het zuiden. Ook de bosruiters en groenpootruiters zijn weer terug uit het hoge noorden. Daar hebben ze van het lange daglicht gebruikgemaakt om hun kroost groot te brengen, om direct daarna weer naar het zuiden terug te vliegen. Met een verrekijker kun je deze steltlopers als bezoeker zelf ook proberen te vinden.

Op veel opdrogende duinplassen zag ik de afgelopen weken Grote en Kleine zilverreigers én ook lepelaars. Na het broedseizoen, veelal in moerasgebieden in Oost-Europa, zwerven de oudervogels en jongen uit naar voedselrijke gebieden, in dit geval de opdrogende duinplassen waar kikkers en salamanders in zitten. Door het vele water van de afgelopen maanden, is er in het Nationaal Park een ruim voedselaanbod voor de reigers en lepelaars.

Deze weken zou je ook overtrekkende bruine kiekendieven kunnen zien en met goede wind vliegen de eerste zangvogels zoals boerenzwaluwen en gele kwikstaarten weer over op weg naar Spanje bijvoorbeeld. Dichtbij de kust, die vogels gebruiken om te navigeren, heb je de meeste kans om ze waar te nemen.

De vogels zijn volop in beweging, dus vergeet niet je verrelijker mee te nemen tijdens je wandeling door het Nationaal Park. En heb je een foto gemaakt die je graag met ons wil delen? Plaats hem dan op Instagram en gebruik de hashtag #npzk_doormijnlens en wie weet zie je jouw foto terug op onze social kanalen.

Tekst: Sven Pekel, boswachter PWN

Foto van water dichtbij de ingang van Parnassia waar de trekkende vogels / reigers voor stoppen om eten te vinden: Ruud Maaskant, boswachter PWN