PWN zoekt vrijwilligers voor het Wisentenpad.
Wisenten in het Kraansvlak
Wisenten, of wel Europese bizons, zijn de grootste nog levende landzoogdieren van Europa. Honderd jaar geleden waren ze uitgestorven in het wild, maar sinds 2007 leeft er een kudde wisenten in het Kraansvlak, een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit project is 17 jaar geleden door PWN gestart met meerdere partners om samen te werken aan de terugkeer van de wisenten in de Nederlandse natuur. Ondertussen zijn de wisenten bijna niet meer weg te denken uit het duin.
Het Wisentenpad
De wandelroute het Wisentenpad is de gele route door het Kraansvlak (geopend van 1 september tot 1 maart i.v.m. het broed- en kalfseizoen) in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een route van circa 3 km, startend vanaf het Duinpieperpad. In dit gebied gelden uitgebreide gedragsregels. De belangrijkste zijn:
- Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd.
- Loop rustig. Hardlopen/rennen is niet toegestaan.
- Blijf op 50 meter afstand.
Jouw rol als vrijwilliger
Een team van vrijwilligers houdt het Wisentenpad in de gaten. Je spreekt bezoekers aan als zij zich niet aan de regels houden. Daarnaast geef je voorlichting over de wisenten en beantwoordt je vragen over het wistentenproject en het gebied. Je monitort het aantal mensen, dieren en eventuele incidenten. Je vaste aanspreekpunt is één van de boswachters die fungeert als groepscoördinator voor de Wisentenpad-vrijwilligers.
Wat vragen we:
- 1 tot 4 dagdelen per maand beschikbaar in de periode van 1 september tot 1 maart, ook in het weekend. Het liefst ook bereidheid om je voor een aantal jaren in deze periode beschikbaar te stellen.
- Wonend in de omgeving.
- Zelfstandig of in duo’s kunnen werken.
- Goed ter been.
- Goede communicatieve vaardigheden.
- Affiniteit met de natuur.
- Geïnteresseerd in het wisentenproject en bereidheid om bij te leren.
- Bezoekers die het Wisentenpad lopen, op een gepaste wijze kunnen aanspreken en informeren.
- Verantwoording durven nemen en kunnen inschatten of je een boswachter waarschuwt bij een incident.
- Bekendheid met het gebied is een pré.
Wat bieden we:
- Vrijwilligerswerk als onderdeel van een uniek project, midden in de natuur.
- Een groepscoördinator, één van de boswachters, als vast aanspreekpunt.
- Verzekering tijdens de werkzaamheden.
- Onkostenvergoeding voor de gemaakte kosten om aan het vrijwilligerswerk deel te nemen, zoals reiskosten.
- Gratis duinjaarkaart voor het Noordhollands Duinreservaat.
- Vieringen en attenties, waaronder een jaarlijks vrijwilligersuitje en diverse vrijwilligersavonden en informatiebijeenkomsten.
- Vier keer per jaar een digitale vrijwilligersnieuwsbrief.
- De mogelijkheid om bij te scholen door deel te nemen aan relevante trainingen en cursussen, bijvoorbeeld uit het aanbod van de 'Groene Academie'.
PWN Vrijwilligers
In de duinen die PWN beheert, helpen heel veel vrijwilligers mee om de gebieden gezond te houden, door onderhoud te plegen, onderzoek te doen en informatie te verstrekken aan bezoekers en scholen. De vrijwilligers maken deel uit van de Stichting PWN Vrijwilligers, zij zijn een onmisbare schakel in het beheer van de duinen.
Geïnteresseerd?
Meer informatie en aanmelden kan via e-mail: vrijwilligers@pwn.nl