Landschapsbiografie Nationaal Park Zuid-Kennemerland

01 mei 2024

Afgelopen winter heeft Nationaal Park Zuid-Kennemerland een soort 'levensverhaal' van het landschap laten maken, samen met een grondige analyse van hoe het ecosysteem functioneert. Dit is gedaan door een samenwerking tussen Bureau Smartland, Lantschap en OAK. Het verhaal gaat over het duin- en kustgebied ten zuiden van het Noordzeekanaal, van Vogelenzang in het zuiden tot aan groengebied Spaarnwoude in het oosten, en de westelijke Haarlemmermeer.

Dit gebied vertelt eigenlijk de hele geschiedenis van het westen van Nederland. Als je goed kijkt, kun je nog allerlei sporen zien van wat er vroeger was. Het is belangrijk om deze geschiedenis te koesteren en, indien mogelijk, weer zichtbaar te maken. Deze geschiedenis kan ook helpen bij het vinden van oplossingen voor de uitdagingen waar we nu mee te maken hebben, of die we in de toekomst kunnen verwachten.

Het 'levensverhaal' van het landschap legt al deze aspecten op een duidelijke en boeiende manier uit, vanuit verschillende perspectieven. Ze hebben ervoor gekozen om het verhaal op een logische manier te vertellen: eerst kijken naar hoe het gebied zich ontwikkeld heeft vanaf het begin, en dan naar de latere veranderingen. Daarna vertellen ze over thema's zoals landbouw en bewoning. Om ervoor te zorgen dat alles begrijpelijk blijft en de samenhang niet verloren gaat, beginnen ze met drie overzichten van het gebied op verschillende momenten: in 1830, toen het duingebied nog bijna ongerept was, in 1950, toen we het gebied intensief gebruikten, en in 2023, toen we steeds meer de waarde van het gebied gingen inzien en ons gedrag begonnen aan te passen.

Dit verhaal wordt rijkelijk geïllustreerd met foto's en kaarten, en zal vanaf de zomer te koop zijn in het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.