24 April informatiemiddag over teken bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
De Week van de Teek vindt plaats van 22 t/m 26 april en is in het leven geroepen om aandacht te besteden aan dit kleine maar oh zo venijnige beestje. Een teek lijkt namelijk onschuldig, maar kan je flink ziek maken. Wil je meer weten over de teek en hoe je jezelf tegen dit beestje kunt beschermen? Kom dan op woensdag 24 april tussen 13.30 – 16.30 uur langs in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. De GGD is die middag op bezoek in het bezoekerscentrum om al je vragen rondom de teek en de ziekte van Lyme te beantwoorden.
Over de teek:
Teken zijn kleine spinachtige beestjes en komen veel voor in de natuur. Er zijn wereldwijd bijna ongeveer 900 soorten teken. In Nederland komen zo’n 15 tekensoorten voor, waarvan de schapenteek de meest voorkomende is.
Teken gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen meer dan een jaar zonder voedsel. In struikgewas, lage bomen maar vooral op vochtige grassprieten zitten ze te wachten tot er een gastheer langskomt. Teken detecteren hun potentiële gastheer door de uitgestraalde lichaamswarmte, en wellicht ook door geurdetectie. Een teek kan enige dagen tot enkele weken op dezelfde gastheer blijven zitten. Ze kunnen via de benen van de gastheer/-vrouw omhoog klimmen en nestelen zich bij voorkeur in huidplooien, maar ook wel gewoon op een voet, been of arm. Daarbij kan de teken ook onder je kleding kruipen.
De meeste tekenbeten worden opgelopen in de periode van april tot september. Je kan een teek oplopen tijdens een natuurwandeling in b.v. duinen, maar ook in je tuin of in stadsparken, vooral als je daarbij door struiken, nat gras of begroeiing loopt.
In het speeksel van de teek zit een stofje wat een plaatselijke verdoving veroorzaakt en daardoor voel je een tekenbeet niet. De meeste tekenbeten zijn gelukkig onschuldig, maar toch is het belangrijk om de teek snel te verwijderen. Sommige teken zijn namelijk een stuk minder onschuldig: 20% van de teken is helaas besmet met de lymebacterie en kunnen daardoor de ziekte van Lyme overdragen.