Boswachtersblog: Leven op water & land

29 februari 2024

Er zijn ruim 8.000 soorten amfibieën wereldwijd, waarvan er 16 van oorsprong in Nederland thuishoren, inheems zijn. Deze gewervelde, koudbloedige dieren bestaan uit kikkers, padden en salamanders. Maar welke van deze amfibieën leven er in Nationaal Park Zuid-Kennemerland? En hoe leven ze daar?

Op pad naar het water

Tijdens warme lentes met veel vocht in de lucht, kan de gewone pad al vanaf half februari beginnen met de voorjaarstrek. De rugstreeppad begint later aan de voortplanting. Zo rond half april trekt hij vanuit zijn plek onder de grond, soms wel een meter diep!, naar het water voor de voortplanting. Bij de bruine kikker gaat het net weer even anders. Daar is de ene kikker de andere niet. Een deel van de populatie overwintert op land en een deel in water. Buiten het voortplantingsseizoen leven bruine kikkers op het land. Na de winter trekken de op het land overwinterende bruine kikkers gelijk met de gewone pad naar het water.

Let dus goed op de paden, er kunnen zomaar padden oversteken!

Voorjaarsconcerten aan het water

Als het rustig is bij ’t Wed, kun je in het voorjaar voordat de zon ondergaat zomaar het kwaakconcert horen van de groene kikker*, de bruine kikker, de gewone pad of de rugstreeppad. Een schitterend geluid dat prachtig nagalmt in de late namiddaglucht.

Groene kikkers en rugstreeppadden geven tijdens de paartijd, van mei tot in juni hun grootste concert. De mannetjes kikkers kwaken erop los om een vrouwtje te lokken. De bruine kikker begint in maart al met het verleiden van de vrouwtjes.

Wist je dat?

  • *….de groene kikker eigenlijk niet bestaat? Eigenlijk gaat het om het groene kikker complex, het zijn namelijk meerdere soorten die groen zijn, de groene kikker is geen soort op zich.
  • …..de meerkikker (grote groene kikker) en de poelkikker (kleine groene kikker) als ze paren hybriden kunnen vormen? De zogenoemde de bastaardkikker (middelste groene kikker).
  • …...hybriden zich vaak niet kunnen voortplanten? Uniek is dat de bastaardkikker/ middelste groene kikkers dat wel kan.
  • ….padden heel oud kunnen worden? Wel 30 jaar. De winterslaap is hiervoor cruciaal. De botten van kikkers en padden krijgen dan een extra laagje. Deze laagjes zijn te vergelijken met de jaarringen op boomstammen.
  • ….je ook de kleine watersalamander in ’t Wed kunt tegenkomen?

Tekst en Foto: Simone de Maat, boswachter PWN

Met dank aan de informatie op Ravon en OnzeNatuur