Update begaanbare en onbegaanbare paden door hoogwater

23 augustus 2024

Update 23-08-2024

Inmiddels zijn in het oostelijk deel van het duin, op de paden langs 't Wed na, alle wandelpaden begaanbaar. Sommige paden kunnen nog wel modderig zijn, zeker na een regenbui. Loop er alsjeblieft niet omheen, maar blijf op de paden. Tip: trek voor het wandelen stevige schoenen aan die tegen een stootje kunnen.

Sinds vrijdag 2 augustus is de recreatieve fietsverbinding tussen Bleek en Berg en Parnassia weer begaanbaar. Over het ondergelopen deel, tussen fietsknooppunt 66 en de kruising met de Vogelweg, is op twee plaatsen een steigerbrug aangelegd. Deze bruggen zijn een tijdelijke noodmaatregel en blijven tot en met de herfstvakantie liggen. Zo kunnen mensen ook in de mooie nazomerdagen er gebruik van maken. De bruggen worden gebruikt door zowel wandelaars als fietsers. Daarom vragen we fietsers af te stappen en de fiets aan de hand te nemen. Zo blijft het veilig voor iedereen.

De vele neerslag van afgelopen herfst, winter en lente heeft ervoor gezorgd dat diverse wandel- en fietspaden in het Nationaal Park minder tot niet begaanbaar zijn geworden. Een uitzonderlijke situatie die in de afgelopen honderd jaar nog niet is voorgekomen. Voor de toekomst zijn we aan het onderzoeken hoe we ons kunnen aanpassen aan de klimaatverandering en de gevolgen die het met zich meebrengt. Voor nu zijn deze tijdelijke bruggen gerealiseerd.

We hadden de bruggen graag eerder willen hebben, maar de aanleg ervan liep vertraging op. We konden pas na juli beginnen met de werkzaamheden vanwege het broedseizoen. Bovendien kon de leverancier de oorspronkelijke oplossing technisch niet uitvoeren. In een beschermd natuurgebied gelden namelijk strikte en strenge regels voor werkzaamheden. Met de nieuwe leverancier is het gelukkig wel gelukt.

Dankzij deze bruggen kunnen vakantiegangers en duinliefhebbers nu weer gemakkelijk bij het strand komen.

Blijf altijd op de paden en wegen, ook al zijn deze nat of modderig. Loop alsjeblieft niet om deze stukken heen, tenzij is aangegeven. Pas je wandel- of fietsrondje aan op de huidige situatie. Zo geef je de planten en dieren in het gebied de ruimte en houden we met elkaar de natuur gezond!

Namens de boswachters hartelijk dank voor je medewerking!

Zie onderstaande links naar kaarten. Voor het gemak hebben we een wandel- en fietskaart gemaakt met begaanbare en onbegaanbare paden en een fietskaart met doorgaande routes. Beide kaarten kun je downloaden op je mobiel, zo heb je de actuele informatie meteen bij de hand.

Tevens lees je hieronder welke paden begaanbaar of onbegaanbaar zijn.

Onderstaande kaarten (via links) en lijst worden met regelmaat geactualiseerd.

Fietskaart: doorgaande fietsroutes in het park

Wandel- en fietskaart: begaanbare en onbegaanbare paden door hoogwater

Fietspaden

Begaanbare fietspaden:

  • Op een aantal uitzonderingen na, zie hieronder, zijn alle fietspaden in het park begaanbaar

Uitzonderingen fietspaden:

  • Ezelsweg, tussen kruising met Vogelweg en fietsknooppunt 66, hier zijn twee tijdelijke steigerbruggen aangelegd. LET OP! hier geldt fietsers afstappen en fiets meenemen aan de hand
  • Zeeweg Duin en Kruidberg tot voetpaadje naar strandopgang, daarna diep water
  • Betonweg: het fietspad tussen strandslag Kattendel en kruising met Vogelweg is niet begaanbaar
  • Ligusterpad: het fietspad vanaf camping De Lakens tot Door de Woestijn is niet begaanbaar

Wandelpaden

Let op: van maart tot september is het Wisentpad vanwege het broedseizoen gesloten.

Begaanbare wandelpaden (met wandelschoenen):

  • Op een aantal uitzonderingen na, zie hieronder, zijn alle wandelpaden in het park begaanbaar

Uitzonderingen wandelpaden:

  • Het eerste deel van de reguliere gele, groene en blauwe route langs ’t Wed is niet tot slecht begaanbaar, in dit deel is het toegestaan zelf je pad kiezen.
  • Strandopgang Duin en Kruidberg, blauwe route: hier is een omleiding gemaakt voor wandelaars. Het is een smal en ongelijk paadje, dus goede wandelschoenen aan en spullen in een rugzak. Fietsen mogen NIET mee op het paadje.
  • Rode en groene route tussen Parnassia en Bergweg is niet begaanbaar
  • Ligusterpad tussen de blauwe route en Camping De Lakens is niet begaanbaar
  • Duin en Kruidberg: de vogelkijkhut bij het Duinmeer in Midden-Herenduin/ Duin en Kruidberg is niet bereikbaar omdat de Koningsweg en de Heiweg nog deels flink onder water staan. De Koningsweg is vanaf het Olmenpad naar het westen afgesloten.
  • Duin en Kruidberg: Hubertuspad is afgesloten, is nog te nat.

Veelgestelde vragen

Veel mensen vragen zich af: hoe komt het dat het water zo hoog staat in de duinen? En is daar wat aan te doen? Onze waterdeskundige Lucas Borst (hydroloog) en Dick Groenendijk (ecoloog) vertellen je alles de waterstand in de duinen. 'Het water dat in de winter valt, is ook straks in het voorjaar weer nodig voor de planten, bomen en dieren.'

Lees hier het hele artikel op de website van PWN.

In het nieuws:

Nergens zijn de sporen van de overvloedige regen zo goed zichtbaar als in de duinen. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, grofweg het gebied tussen Haarlem en de kust, is bijna onherkenbaar.

Lees hier het volledige artikel van NH Nieuws en zie ook de luchtbeelden.

 

Uitzonderlijk beeld: water in duingebied stond in honderd jaar niet zo hoog. De lente is begonnen en dat betekent dat wandelaars en fietsers naar het strand en de duinen trekken, maar dat kan je wel natte voeten opleveren. Veel paden zijn ondergelopen of helemaal niet meer begaanbaar.

Bekijk hier het interview van Lidwien Gevers, verslaggever NOS Nieuws, met Dick Groenendijk, ecoloog PWN.

Voetnoot:

De uitzonderlijk vele regen van de afgelopen herfst, winter en voorjaar heeft er voor gezorgd dat een aantal wandel- en fietspaden slecht tot niet meer begaanbaar is. Enkele paden zijn daarom onbegaanbaar verklaard voor wandelaars/fietsers, uit veiligheid en om te voorkomen dat de natuur daar teveel beschadigd raakt.

In de duingebieden geldt vrijwel overal dat je als wandelaar of fietser op de paden moet blijven. De hoofdreden daarvoor is om planten en dieren elders in het gebied te beschermen. We snappen dat het logisch is om van het pad af te wijken als het hoofdpad onder water staat. Maar ook nu willen we vragen om wel op de paden te blijven. Zowel in de winter als het koud is, maar ook in het voorjaar en de zomer hebben vogels en zoogdieren hun rust hard nodig om voor zichzelf en hun jongen te zorgen. Elke verstoring kan veel energieverlies opleveren of ervoor zorgen dat ze hun jongen niet kunnen verzorgen. Ook aan kwetsbare planten kan veel schade ontstaan door mensen die buiten de paden droge delen gaan opzoeken. Dus: beweeg mee met de seizoenen, geniet van de schoonheid van het natte duin en doe laarzen aan of neem natte voeten voor lief en blijf op het pad ook nu het zo nat is. Geef planten en dieren de ruimte en laten we met elkaar de natuur gezond houden.

Sinds eind november 2023 plaatsen we daarom met regelmaat een update over de stand van zaken van de (on)begaanbare wandel- en fietspaden.