Update begaanbare en onbegaanbare paden door hoogwater

22 november 2024

Blijf altijd op de paden en wegen, ook al zijn deze nat of modderig. Loop alsjeblieft niet om deze stukken heen, tenzij is aangegeven. Pas je wandel- of fietsrondje aan op de huidige situatie. Zo geef je de planten en dieren in het gebied de ruimte en houden we met elkaar de natuur gezond!

Namens de boswachters hartelijk dank voor je medewerking!

Update 22-11-2024

Tijdelijke fietsbruggen Nationaal Park Zuid-Kennemerland weg

Afgelopen zomer zijn vanwege het hoge water twee tijdelijke fietsbruggen op het fietspad tussen de Oosterplas en Parnassia in Nationaal Park Zuid-Kennemerland gelegd. De fietsbruggen werden als tijdelijke maatregel geplaatst om vanuit Bloemendaal tijdens het toeristische hoogseizoen door de duinen naar het strand te kunnen fietsen. Op 4 november zijn de bruggen weer weggehaald. Er staat op dit moment een laagje water op het fietspad waar je goed doorheen kunt fietsen. Mocht het opnieuw flink gaan regenen, dan blijft het strand op de fiets bereikbaar, via een omleidingsroute langs het bezoekerscentrum en over de Zeeweg.

Opnieuw hoog water

Door de extreme hoeveelheid neerslag van het afgelopen jaar stonden diverse wandel- en fietspaden in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland lang onder water. Op sommige plekken kon je door het hoge water niet meer veilig fietsen. Bijvoorbeeld op een aantal lage plekken op het fietspad vanaf de Oosterplas naar Parnassia. Het grondwater staat nu, aan het begin van het natte seizoen, nog steeds hoog. De verwachting is dat deze winter opnieuw paden flink onder water komen te staan. Afhankelijk van de hoeveelheid regen en stijging van het grondwater wordt in het voorjaar besloten of de tijdelijke brug opnieuw nodig is tijdens het drukke toeristenseizoen. De gebiedsbeheerders zorgen ervoor dat bezoekers in de duinen en op de website duidelijke informatie kunnen vinden over de bereikbaarheid en omleidingsroutes.

Aanpassen aan gevolgen klimaatverandering

Door klimaatverandering komen extreem natte en ook extreem droge perioden steeds vaker voor. PWN heeft in kaart gebracht op welke locaties in de duinen hoog water nu en in de toekomst vaker voorkomt. De beheerder maakt aan de hand van deze inzichten een plan hoe we ons in de toekomst zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Afhankelijk van vergunningen, kosten en gesprekken met de omgeving komt er uiterlijk binnen enkele jaren een structurele aanpassing van het fietspad zodat een doorgaande recreatieve fietsroute van Bloemendaal naar het strand gewaarborgd blijft.

Begaanbare en onbegaanbare wandel- en fietspaden

Zie onderstaande links naar kaarten. Voor het gemak hebben we een wandel- en fietskaart gemaakt met begaanbare en onbegaanbare paden en een fietskaart met doorgaande routes. Beide kaarten kun je downloaden op je mobiel, zo heb je de actuele informatie meteen bij de hand.

Tevens lees je hieronder welke paden begaanbaar of onbegaanbaar zijn.

Onderstaande kaarten (via links) en lijst worden met regelmaat geactualiseerd.

Fietskaart: doorgaande fietsroutes in het parkWandel- en fietskaart: begaanbare en onbegaanbare paden door hoogwater

Fietspaden

Begaanbare fietspaden:

  • Op een aantal uitzonderingen na, zie hieronder, zijn alle fietspaden in het park begaanbaar.

Uitzonderingen fietspaden:Kies je pad - omleiding aangegeven met oranje paaltjes

  • Ezelweg, tussen kruising met Vogelweg en fietsknooppunt 66: hier is ter hoogte van De Blink een gedeelte met een laagje water. Let op voor laagliggende elektrische delen van e-bikes of scootmobielen. Je kunt kiezen om er doorheen te rijden of met de fiets aan de hand de omleiding (oranje paaltjes) te kiezen. Let op: de omleiding gaat door mul zand, dus kan zwaar zijn, zeker met een e-bike of bakfiets. Zie ook foto rechts.
  • Zeeweg Duin en Kruidberg: tot voetpaadje naar strandopgang, daarna diep water.
  • Betonweg Kennemerduinen: het fietspad tussen strandslag Kattendel en kruising met Vogelweg is niet begaanbaar.
  • Ligusterpad: het fietspad vanaf camping De Lakens tot Door de Woestijn (blauwe route) is 'natte voeten', wel begaanbaar, maar zorg voor hoge wandelschoenen of laarzen.

Wandelpaden

Begaanbare wandelpaden (met wandelschoenen):

  • Op een aantal uitzonderingen na, zie hieronder, zijn alle wandelpaden in het park begaanbaar.

Uitzonderingen wandelpaden:

  • Koevlak: Het eerste deel van de reguliere gele, groene en blauwe route langs ’t Wed is niet tot slecht begaanbaar, in dit deel is het toegestaan zelf je pad kiezen.
  • Parnassia: op de rode en groene route tussen Sleuvenweg en Betonweg (Poppy's Kop) is een omleiding gemaakt.
  • Ligusterpad: het pad vanaf camping De Lakens tot Door de Woestijn (blauwe route) is 'natte voeten', wel begaanbaar.
  • Noorderweg West: in de bocht thv Klein Olmen en westelijk van bankje KD-6a zijn een paar stukken 'natte voeten', wel begaanbaar.
  • Noorderweg Oost: ter hoogte van Groot Doornen, hier is het verbindingspaadje naar de Zeeweg onbegaanbaar.
  • Starreberg: in het beboste deel van het wandelpad is een stuk 'natte voeten'.
  • Duin en Kruidberg, strandopgang: hier is een omleiding gemaakt voor wandelaars. Het is een smal en ongelijk paadje, dus goede wandelschoenen aan en spullen in een rugzak. Fietsen mogen NIET mee op het paadje.
  • Duin en Kruidberg: de vogelkijkhut bij het Duinmeer in Midden-Herenduin/ Duin en Kruidberg is niet bereikbaar. De Koningsweg is vanaf het Olmenpad naar het westen afgesloten.
  • Duin en Kruidberg: het Hubertuspad is afgesloten, is te nat.
  • Duin en Kruidberg: het westelijk deel van de Jagtlustweg is niet begaanbaar. Hier is ter plaatse een omleiding. Volg de aanwijzingen ter plekke.
  • Duin en Kruidberg, blauwe route: op de Jagtlustweg kom je een omleiding tegen. Tussen het Olmenpad en het Cremermeer is een omleiding: hier loop je een stuk over het fietspad omdat het voetpad te nat is. Bij de strandopang is ook een omleiding. Dan loop je terug tot het Olmenpad en gaat daar in. Vanaf daar is de route weer normaal te volgen.
  • Midden-Herenduin en Duin en Kruidberg, zwarte route: je komt bij de Jagtlustweg een omleiding tegen.

Veelgestelde vragen

Veel mensen vragen zich af: hoe komt het dat het water zo hoog staat in de duinen? En is daar wat aan te doen? Onze waterdeskundige Lucas Borst (hydroloog) en Dick Groenendijk (ecoloog), beiden PWN, vertellen je alles de waterstand in de duinen. 'Het water dat in de winter valt, is ook straks in het voorjaar weer nodig voor de planten, bomen en dieren.'

Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden daarop op de website van PWN.

In het nieuws:

Nergens zijn de sporen van de overvloedige regen zo goed zichtbaar als in de duinen. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, grofweg het gebied tussen Haarlem en de kust, is bijna onherkenbaar.

Lees hier het volledige artikel van NH Nieuws en zie ook de luchtbeelden.

 

Uitzonderlijk beeld: water in duingebied stond in honderd jaar niet zo hoog. De lente is begonnen en dat betekent dat wandelaars en fietsers naar het strand en de duinen trekken, maar dat kan je wel natte voeten opleveren. Veel paden zijn ondergelopen of helemaal niet meer begaanbaar.

Bekijk hier het interview van Lidwien Gevers, verslaggever NOS Nieuws, met Dick Groenendijk, ecoloog PWN.

Voetnoot:

De uitzonderlijk vele regen van de afgelopen herfst, winter en voorjaar heeft er voor gezorgd dat een aantal wandel- en fietspaden slecht tot niet meer begaanbaar is. Enkele paden zijn daarom onbegaanbaar verklaard voor wandelaars/fietsers, uit veiligheid en om te voorkomen dat de natuur daar teveel beschadigd raakt.

In de duingebieden geldt vrijwel overal dat je als wandelaar of fietser op de paden moet blijven. De hoofdreden daarvoor is om planten en dieren elders in het gebied te beschermen. We snappen dat het logisch is om van het pad af te wijken als het hoofdpad onder water staat. Maar ook nu willen we vragen om wel op de paden te blijven. Zowel in de winter als het koud is, maar ook in het voorjaar en de zomer hebben vogels en zoogdieren hun rust hard nodig om voor zichzelf en hun jongen te zorgen. Elke verstoring kan veel energieverlies opleveren of ervoor zorgen dat ze hun jongen niet kunnen verzorgen. Ook aan kwetsbare planten kan veel schade ontstaan door mensen die buiten de paden droge delen gaan opzoeken. Dus: beweeg mee met de seizoenen, geniet van de schoonheid van het natte duin en doe laarzen aan of neem natte voeten voor lief en blijf op het pad ook nu het zo nat is. Geef planten en dieren de ruimte en laten we met elkaar de natuur gezond houden.

Sinds eind november 2023 plaatsen we daarom met regelmaat een update over de stand van zaken van de (on)begaanbare wandel- en fietspaden.