Doe mee aan het nieuwe programma Expeditie Schoolplein
Dit najaar biedt Nationaal Park Zuid-Kennemerland een exclusief programma aan voor scholen in het primair onderwijs: Expeditie Schoolplein. Het programma is speciaal ontwikkeld voor groep 5 van basisscholen in de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Velsen. Samen met een gids uit het Nationaal Park gaan de kinderen onderzoeken welke planten en dieren er op het schoolplein en in de bodem leven.
Inhoud
Na een korte kennismaking met een boswachter en schoolgids uit Nationaal Park gaan de leerlingen uit groep 5 op expeditie op hun eigen schoolplein. Ze leren kijken naar het klimaat, de bodem, planten en dieren, water en niet onbelangrijk: of je er goed kunt spelen en of je je er goed voelt. Alle bevindingen worden door de leerlingen vastgelegd. En aan het eind van de expeditie schrijven ze een voorstel aan de directeur waarin ze de resulaten delen en aanbevelingen doen over hoe het schoolplein nog aantrekkelijker gemaakt kan worden voor planten, dieren en de leerlingen zelf.
Logistiek en tijdsinvestering
De expeditie is gratis, duurt 1,5 uur en vindt voornamelijk op het schoolplein plaats. Na een korte introductie in de klas, waarin wordt uitgelegd wat Nationaal Park Zuid-Kennemerland is en het doel van de dag, gaan de kinderen met de boswachter en schoolgids naar buiten.
Voorafgaand aan de expeditie bereiden de leerlingen zich voor door het tekenen van een plattegrond van hun schoolplein. Deze plattegrond wordt gebruikt tijdens de expeditie om bevindingen en tips op bij te houden. Het programma vergt weinig voorbereiding en inspanning vanuit de docent en slluit naadloos aan bij diverse leerdoelen*.
Wanneer?
Het programma Expeditie Schoolplein vindt plaats in de week van 21 oktober 2024. In overleg wordt er een datum en tijdstip vastgesteld. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus meld je snel via onderstaand formulier aan, uiterlijk voor 1 oktober 2024.
Nieuwsgierig geworden?
Voor meer informatie kan je mailen naar Sanne van Gammeren (s.van.gammeren@ivn.nl).
Dit initiatief komt voort uit het project Jouw Duintuin. Kijk op de website van Jouw Duintuin voor allerlei tips voor het vergroenen van tuin en schoolplein.
Aanmelden
Aanmelden kan tot 1 oktober 2024 via onderstaand formulier.
*Kerndoelen:
Kerndoel 34: De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.
Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu
Kerndoel 40 De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
Kerndoel 41 De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.
Kerndoel 42 De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
Kerndoel 43 De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.
Kerndoel 55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.