Boswachtersblog: Wat ruikt daar zo lekker?
Aan de randen van de natte duinvalleien ruikt het van juli tot september volop naar watermunt. Het is een algemene plantensoort die in heel Nederland te zien is. Watermunt valt op door zijn lila bloemen en verspreidt een lekkere pepermuntgeur. Het gebruik van watermunt is al heel oud: de oude Egyptenaren en Grieken gaven hun doden soms een bosje watermunt mee in het graf. Dit zou bescherming bieden tijdens hun reis na de dood.
Een andere geur, die onlosmakelijk met de duinen verbonden is, is de geur van bloeiende grote tijm en die van het walstro. Grote tijm is een soort van schrale, droge of iets vochtige graslanden op overwegend kalkrijke bodems. In de kustduinen groeit grote tijm in soortenrijke graslanden samen met vaak veel zeldzamere soorten zoals kalkbedstro, voorjaarsganzerik en geel zonneroosje.
Tip: Wil je in de gaten houden wanneer je favoriete plantensoorten in bloei komen? Selecteer ze als favoriet in de Nature Today Go-app en krijg een melding als de planten in bloei staan.
Tekst: Eveline Blok, boswachter Natuurmonumenten