Podcast wandelen langs stinsenplanten
Het is eindelijk voorjaar en dat zorgt voor een regen van bloemen op de buitenplaatsen en landgoederen in de binnenduinrand van Nationaal Park Zuid Kennemerland. Zo ook op Elswout, een karig winterzonnetje was al genoeg om de winterakonieten en sneeuwklokjes in februari boven de grond te laten verschijnen. En daarna hield het niet meer op. Met steeds meer soorten op steeds meer plekken is de buitenplaats ingekleurd als een levend schilderij.
Dat is ook precies de reden waarom de vroegere eigenaren kosten noch moeite bespaarden om vanuit binnen-en buitenland deze schoonheden naar hun buitenplaats te halen. Met een tapijt van bloeiers was er in het winterkale bos ook nog wat te beleven. De naam Stinsenplant (of Stinzenplant) is afgeleid van het friese woord Stins voor stenen huis. Het zijn verzamelingen van planten die waren aangeplant rondom verdedigingsburchten of bijvoorbeeld in kloostertuinen. Later kwamen hier de buitenplaatsen bij. Meestal komen de planten uit het buitenland-vaak uit midden en zuid Europa, maar ook in het zuidoosten van ons land groeien sommigen in het wild. Bijvoorbeeld de Vingerhelmbloem. In de Zuid-Limburgse hellingbossen tref je de paarse bloeiers in hun natuurlijke leefomgeving. Op Elswout zijn ze aangeplant. Uiteraard trekken ze zich niks aan van onze terminologie. Ze hebben het naar hun zin en breiden zich dus flink uit. Ze bloeien met duizenden tegelijk- een beetje verwilderd dus.
Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen (SKBL) maakten over deze bijzondere planten een podcast: 'Wandelen langs Stinzenplanten'. In drie zo genaamde ‘’podwalks’’ wandel je mee met stinzenflorakenners hoort je meer over deze bijzondere planten. In aflevering drie neemt boswachter Rien de Vries je mee over Buitenplaats Elswout langs vierhonderd jaar geschiedenis én stinsenplanten. Hij laat zien hoezeer cultuur en natuur met elkaar verweven zijn op deze buitenplaats en vertelt over welke soorten stinsen typisch zijn voor de Binnenduinrand.
De Podwalk 'Wandelen langs Stinzenplanten' is beluisteren via je favoriete podcastapp of via deze link. De aflevering over Buitenplaats Elswout vind je hier.