Inheemse planten in jouw Duintuin
Met een Duintuin maak jij van jouw tuin een stukje natuur. Met minder stenen en meer groen. En voor dat groen kies je het liefst voor inheemse planten. Maar wat zijn nu eigenlijk inheemse planten en wat is het verschil met niet-inheemse planten?
Inheemse planten komen van nature al jaren en zelfs eeuwenlang in de omgeving voor. Als graadmeter wordt wel gezegd dat het planten, struiken en bomen zijn die zich na de laatste ijstijd zelfstandig in Nederland hebben gevestigd. Hun zaad is aan komen waaien of via de zee en rivieren Nederland binnen gespoeld. Ze vonden in Nederland een plek om te ontkiemen en groeien.
Planten zijn bikkels
Als planten in een bepaald klimaat groeien, passen ze zich ook een beetje aan. Planten zijn bikkels. In tijden van droogte, kou en nattigheid, passend bij het Nederlandse klimaat, overleven alleen de sterkste soorten. Dit zorgt voor kleine aanpassingen in het genetische materiaal van planten waardoor zij uiteindelijk helemaal aangepast raken aan de lokale omstandigheden. En droogte, kou of juist veel nattigheid geen probleem meer vormen.
Samenwerking tussen plant en dier
Niet alleen planten doen dit, dieren ook. Zo ontstaat een bijzondere afstemming tussen insecten en planten. De planten bloeien precies als de insecten behoefte hebben aan nectar en stuifmeel. En het gaat nog verder: De bloem van een plant en de manier waarop de bij, de vlinder of de zweefvlieg bij de nectar kan komen is precies afgestemd op de zuigmond van de insecten. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen. Een unieke samenwerking. Uniek, maar dus ook wel een beetje kwetsbaar. Als er geen inheemse planten zijn, betekent dit dat bepaalde insecten niet meer kunnen overleven. En dat er dus een stukje unieke lokale natuur verloren gaat. Plant je lokale inheemse planten in je tuin, dan help je mee om deze natuur te beschermen.
Mogen niet-inheemse planten blijven?
Het is niet zo dat je nu alle andere planten uit je tuin moet halen. Niet-inheemse planten die in je tuin staan zijn vaak exoten. Ze zijn vanwege hun mooie bloei of groeivorm van over de hele wereld aangevoerd door plantenverzamelaars. Of het zijn tuinplanten die ooit wel in het wild groeiden, maar door plantenkwekers zo zijn door gekweekt dat ze andere bloemen hebben gekregen die mooier zijn voor de mens. Zij kunnen ook een meerwaarde hebben voor insecten. Ze zijn alleen minder afgestemd op de lokale natuur. Dit kan betekenen dat deze exotische planten meer verzorging nodig hebben in het Nederlandse klimaat, of minder insecten trekken dan inheemse soorten.
Lokale natuur behouden
Invasieve exoten is wel een ander verhaal. Zij voelen zich erg goed thuis in de Nederlandse natuur. Maar door hun sterke groei en doordat zij geen natuurlijke vijanden hebben, breiden zij zich in razend tempo uit en kunnen ze de lokale flora en fauna verdringen. Geen goed idee om die in je tuin te planten dus! Er is te veel kans dat deze planten ontsnappen en de lokale natuur gaan ontregelen.
Groen is beter dan steen
Buiten de invasieve soorten om, is groen wel altijd beter dan steen. Want groen verkoelt je tuin of balkon in hete zomers en zorgt zo voor een aangenaam klimaat. Groen zorgt ook voor waterbuffering. Het zorgt dat water bij wateroverlast rustig in de grond kan sijpelen en daar als voorraad vastgehouden wordt tot er tijden van droogte aanbreken. Zo blijft het beschikbaar voor de planten en dat scheelt weer sproeien en dus zoetwatergebruik uit de kraan.
Leg een Duintuin aan!
Sta je op het punt om je tuin onder handen te nemen? Kies dan voor een Duintuin. Hiermee kies je voor groen in plaats van stenen, wat zorgt voor een fijn klimaat en minder wateroverlast. Én je kiest voor inheemse planten, die hier van nature voorkomen. Zo help je mee aan het behoud van de lokale natuur én insecten.
Plantenlijst Duintuin
De plantenlijst van Duintuinen bevat planten die van nature voorkomen in en rondom Nationaal Park Zuid-Kennemerland en aangepast zijn aan het lokale klimaat. Ook tuincentra in de buurt vinden het belangrijk dat er meer natuur in de tuinen komt. Vanaf 22 april breiden diverse tuincentra hun aanbod daarom uit met een assortiment ‘Wild en inheems’. Vraag ernaar bij jouw lokale tuincentrum. Ook is er een speciaal zadenmengsel ontwikkeld met inheemse zaden van lokale oorsprong. Zaai je dit mengsel in je tuin, dan is de basis gelegd van jouw eigen Duintuin. Tijdens het Biodiversiteitsweekend is dit zadenmengsel gratis af te halen bij de balie van Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.