Veelgestelde vragen
Wil je iets weten over het project Duintuinen of heb je een vraag over je eigen Duintuin (in spé)? Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen verzameld en beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op en stel je vraag.
Wanneer is een tuin een Duintuin?
Een Duintuin is gifvrij en biedt schuil- en nestelplekken voor dieren die in de omgeving voorkomen. Je vindt er dan ook planten die van origine in Nederland voorkomen en die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Wil je weten wanneer jouw tuin een echte Duintuin is? Doe dan de Duintuin-check!
Moet ik mijn tuin laten keuren om hem te erkennen als Duintuin?
Nee dat is niet nodig. Doe zelf de check om te kijken of jouw tuin een Duintuin is. Alles afgevinkt? Meld je tuin dan aan en ontvang een gratis welkomstpakketje met tuinbordje!
Waar vind ik Duintuinplanten voor in mijn tuin?
Diverse kwekers en tuincentra, uit de buurt en online, verkopen de Duintuinplanten van de inspiratielijst. De ‘Duintuinpakketten’ bij het Wild en Inheemse assortiment. Je vindt ze hier.
Zelf een eigen stukje Duintuin zaaien? Dit is mogelijk met het speciale Duintuin bloemenmengsel. Vraag ernaar bij de balie van het Bezoekerscentrum de Kennemerduinen.
Zijn de planten in de lijn Wild & Inheems en in het Duintuinen plantenpakket biologisch gekweekt?
De planten in de lijn Wild en Inheems zijn niet biologisch gekweekt. Wel hebben zij het milieukeurmerk ‘On the way to planetproof’. Dit houdt in dat in alle processen van het kweekproces gekeken wordt naar de mogelijkheid om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden. Van plasticgebruik en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot turfarm kweken. Neonicotinoiden, gewasbeschermingsmiddelen met ernstige negatieve invloeden op insecten, worden in ieder geval nooit gebruikt.
Vaste plantenkweker Griffioen, die de planten aan de tuincentra levert, is constant in ontwikkeling om de opkweek nog duurzamer te maken. De zaden waarmee de planten opgekweekt worden zijn afkomstig van Cruydt-Hoeck.
Mijn tuin is al een Duintuin, hoe kan ik toch nog bijdragen?
Heb jij al een Duintuin en ben jij daar trots op? Dan kun jij een mooi voorbeeld voor anderen zijn! Door promotiemateriaal kun je jouw Duintuin in het zonnetje zetten en anderen inspireren om ook zo’n mooie tuin te maken. Hier vind je het promotiemateriaal. Meld je tuin ook aan op onze site en doe mee met onze beweging!
Ik weet een goede plek voor een openbare voorbeeldtuin, wat kan ik doen?
Weet jij een perfecte plek voor een openbare voorbeeld-Duintuin? We horen het graag! Neem contact op met Gwen Pellinkhof.
Wat zijn ‘inheemse en gebiedseigen’ planten?
Inheemse planten komen sinds lange tijd van nature in Nederland voor. Er bestaat een bijzondere wisselwerking tussen deze planten en onze inheemse insecten. Zij hebben elkaar nodig voor voedsel en bestuiving. Ze zijn genetisch daarom ook helemaal op elkaar afgestemd. Gebiedseigen planten zijn inheems, maar komen alleen in specifieke gebieden in Nederland voor. Bijvoorbeeld in de bijzondere natuur van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je vindt ze op de plantenlijst.
Hoe is de plantenlijst van Duintuinen samengesteld?
De plantenlijst van de Duintuinen is samengesteld door een bevlogen team van lokale wilde plantenliefhebbers van IVN Natuureducatie, Thijsse’s Hof, PWN, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
Krijg ik last van extra veel insecten in mijn Duintuin?
De natuur is een kringloop van eten en gegeten worden. In een Duintuin is alles in balans. Met meer bloemen trek je insecten aan. Komen er meer insecten en heb je ook heesters en bomen? Dan volgen de vogels en andere kleinen dieren al snel. Deze eten de insecten deels weer op. Zo ontstaat er een tuin vol leven waar jij volop van kan genieten.
Waar vind ik hulp bij het ontwerpen van een Duintuin?
Wij kennen wel een aantal professionals die je daar bij kunnen helpen. Stuur ons een mailtje en we brengen je in contact.
Ik heb geen groene vingers, kan ik toch een Duintuin maken?
Een Duintuin is groen en vraagt dus wel om bepaalde mate van onderhoud. Een goed ontwerp met de juiste plantenkeuze zorgt er voor dat dit onderhoud beperkt kan blijven. Je kunt ook kiezen om een hovenier voor het onderhoud in te schakelen. Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en zijn daarom relatief onderhoudsarm. Ons pakket bestaat uit relatief makkelijk planten waardoor de kans op ‘mislukken’ heel klein is. Bekijk ook het Duintuinen Stappenplan!
Ik heb geen tuin, maar een balkon. Kan ik ook meedoen aan Duintuinen?
Ook een balkon kan een Duintuin worden. Kies voor de planten in pot voor inheemse varianten en je balkon zal tot leven komen en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de buurt. Op de plantenlijst zie je welke planten geschikt zijn voor in een pot.
Waar vind ik inspiratie voor een eigen Duintuin?
Bijvoorbeeld in één van de voorbeeld-Duintuinen! Kijk op deze pagina voor een overzicht.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Mail hem dan naar jouwduintuin@ivn.nl.