Boswachtersblog: Sporen van de bronst
Hoewel het hoogtepunt van de bronstperiode achter ons ligt, zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar in het veld. Van oktober tot begin november worden de damherten aangedreven door hun hormonen, die zorgen voor het bronstgedrag. Knorren, schuren, bronstkuilen maken, vechten, rondrennen, allemaal gedragingen die onderdeel uitmaken van deze roerige tijd. Op meerdere plekken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het in deze tijd een drukte van belang. Dit resulteert in sporen die je ook als bezoeker in deze periode kunt waarnemen.
Al die activiteit in de bronstperiode zorgt ervoor dat duidelijk wordt wie de sterkste hertenbok is. Dit mannetje komt in het midden te staan, de hindes en andere hertenbokken draaien daar in rondjes omheen. Hindes worden in deze periode meerdere keren gedekt. Naast het knorren (‘burlen’ wordt ook wel gebruikt), dat je van de vroege ochtend tot de late avond kunt horen, zijn er ook zichtbare sporen van de damhertenactiviteit te vinden in het duin.
1. Hertenbok in bronstkuil met platgelopen en omgewoelde aarde daaromheen, het bronststrijdtoneel.
2.De donkere plek onder de berkenboom toont een bronstkuil.
1. Hertenbok met schoffelgewei.
2. Territoriummarkering zichtbaar door afgeschuurde boom.
3. Wissel, een door damherten veel belopen pad, duidelijk zichtbaar in het terrein.
Zelf de damhertensporen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland zien?
De meeste kans om zelf nog sporen van de damhertenactiviteit te zien, maak je door de gele wandelroute te volgen vanaf ingang Koevlak, start bij het bezoekerscentrum. Houd je aan onze gebiedsregels en wandel alleen op wegen en paden.
Tekst en beeld, Simone de Maat, boswachter PWN