In het oog, in het hart: parende wisenten
Wisentkalfjes hebben bijna allemaal dezelfde vader.Dat neemt de dominante stier graag op zich. Als een koe tochtig is, wijkt hij niet van haar zijde. Andere stieren krijgen zo maar weinig kans haar te bespringen en nakomelingen te verwekken.
Het wisentproject van Kraansvlak ging in 2007 van start met 4 koeien en 1 stier uit Polen. Om inteelt te vermijden zijn er in de loop der jaren een aantal niet verwante stieren aan de kudde toegevoegd. De huidige dominante stier, bijvoorbeeld, komt uit Frankrijk.
Sinds 2007 zijn er in Kraansvlak al 33 kalfjes geboren. Een aantal daarvan verhuisde als jongvolwassen dier naar andere natuurgebieden in Nederland, België, Frankrijk en Spanje.
Halverwege vorig eeuw was de wisent, ook bekend als Europese bizon, bijna uitgestorven. Dankzij de inspanningen van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland is het aantal wisenten nu weer aangegroeid tot 7.000 dieren. Het merendeel daarvan leeft in wilde of half-wilde omstandigheden.
Meer leren over de fauna en flora van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland? In de tentoonstelling ‘In het oog, in het hart’ toont Ruud Maaskant zijn mooiste duinfoto’s. Tot 19 april 2020 in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.
Tekst: Ina Roels Beeld: Ruud Maaskant