Wandel langs de bloemrijke duinvalleien van Zuid-Kennemerland
Laat je tijdens de zomer verrassen door prachtige wilde bloemen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Spot bijvoorbeeld de opvallende roomwitte Parnassia die zijn naam dankt aan de Griekse berg Parnassus waarop hij voor het eerst werd aangetroffen.
De Parnassia kwam lange tijd over heel het noordelijk halfrond voor, maar is inmiddels door ontwatering en intensieve bemesting een zeldzame verschijning geworden. De Parnassia staat op dit moment zelfs op de Nederlandse Rode Lijst van zeldzame planten die de afgelopen jaren sterk in aantal zijn afgenomen.
In de bloemrijke natte duinvalleien van Nationaal Park Zuid-Kennemerland bloeit de Parnassia nog in volle glorie, vaak vergezeld door verschillende wilde orchideesoorten en geelhartjes. De begrazing van het duingebied door Schotse hooglanders en Konikpaarden zorgt voor een verminderde aanwezigheid van ruige grassen waardoor de karakteristieke duinbloemen hun plekje in het duingebied steeds verder terugveroveren.
De Parnassia bloeit van juli tot september en wordt in Duitsland ook wel de Studentenröschen genoemd omdat dit de tijd is waarin de studenten zich weer langzaam richting de collegebanken begeven. Vanuit het hartvormige blad aan de voet prijkt een tussen de 15 en 30 cm hoge stengel met een alleenstaande bloem aan het uiteinde. Vijf witte bloembladen met een opvallende adering omringen de gele meeldraden in het midden van de bloem. Kom je ook kijken hoe de Parnassia vergezeld door vele andere wilde bloemen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in bloei staat?
Goede plekken om Parnassia te zien:
- Op het Zuidervlak – ter hoogte van de fietsenstalling en de strandopgang
- wandelroute
- trailrun
- Rondom het Kennemermeer
- Langs het fietspad bij strandslag Kattendel en kruising Groot Olmen
Tekst: Sjoerd Zijlstra vrijwilliger bij Natuurmonumenten