Het verhaal van de bruine eikenpage

02 juli 2018

Het is vlindertijd! Boswachter Rien zag een hele bijzondere vlinder vliegen.

"Een vlindertje die je snel voorbij loopt of zelf niet eens ziet, maar als je goed kijkt is hij schitterend; de bruine eikenpage. Deze zeldzame vlinder zie je alleen als je aandachtig door het Nationaal Park wandelt...

Eiken

De naam verklapt het al, deze vlinder heeft iets met eiken. De bruine eikenpage is een kieskeurige vlinder die zijn eitjes alleen afzet op eiken. En niet zomaar eiken, deze vlinder houdt van kleine, lage gedrongen eiken en juist deze vorm vind je in de Kennemerduinen.

Foto: eitje bruine eikenpage, Bert van Rijsewijk


Het vrouwtje zet aan het eind van haar vliegperiode, na de paring, haar eitjes af op de kleine gedrongen eiken die op de arme zandgrond staan met daar omheen genoeg nectarrijke planten##. Dit gebeurt meestal op een hoogte van anderhalve meter maar hoe hoger de eik, des te hoger de eitjes gelegd worden. Deze eitjes blijven plakken op de stam of takken aan de zuidoost kant van de boom, dan dat doet ze met een reden.

De eitjes blijven de hele winter op de tak plakken. Wanneer in april de temperaturen oplopen en de zon meer gaat schijnen, verwarmd deze ook de eitjes. Als de eitjes warm genoeg zijn, kruipen de rupsen uit het ei en gaan rechtstreeks naar het ook net uitlopende, verse eikenblad. Hier doen de rupsen iets geks, de rups knaagt eerst de hoofdnerf van het blad door, na een dag komt hij terug en eet hij het blad op. Vermoedelijk is het blad dan minder taai en makkelijker te eten voor de rupsen.

Na een paar weken verpopt de rups. De verpopping vindt plaats op de grond tussen dorre bladeren, niet ver van de eik. De pop ligt vast aan gras of een stengel zodat die niet wegwaait.

Vlinders

Eind voorjaar en begin zomer verschijnen de vlinders, vaak met eerdere tegelijk. Soms zie je op een plek wel 20 vlinders vliegen. Dit komt doordat de vlinder vaak meerdere eitjes afzet dicht bij elkaar.

De bruine eikenpage is een harde werker. De vlinder besteed wel 31% van haar actieve tijd aan het zoeken van nectar en dat is veel vergeleken met andere vlinders. In de duinen vind je de bruine eikenpage vooral op koninginnenkruid, braam en jacobskruiskruid in half open duin met, hoe kan het ook anders, eiken in de buurt.

Foto: rups bruine eikenpage, Bert van Rijsewijk
 

Voortplanting

Na een aantal dagen flink nectar drinken zijn is het tijd voor de voortplanting. Nu kan je denken dat we alles weten over deze vlinder, maar nog niet over de balts en paring. Slechts één keer is waargenomen dat de vlinders hoge eiken gebruiken tijdens hun baltsvlucht. De twee vlinders vlogen in een spiraal, dartelend om elkaar heen langs een eik omhoog en verdwenen in de top.

Zolang er niet meer over bekend is, blijf ik dit romantische verhaal geloven. Hou je ogen dus goed open als je tussen de eiken in de duinen loopt. Wie weet mag jij deze romantische gebeurtenis aanschouwen."


Headerfoto: bruine eikenpage, Marian Schut