Oorlogsmonumenten in het Nationaal Park
5 mei 1945. De capitulatie van de Duitsers is een feit, Nederland is bevrijd. Vijf jaar oorlogsleed en verschrikkingen zijn voorbij. Deze oorlog heeft wereldwijd miljoenen slachtoffers gekost. Ook in ons land hebben mensen hun leven gegeven voor de vrijheid.
In de duinen van Zuid-Kennemerland staan verspreid acht gedenkstenen, ter ere van de verzetslieden die hier ter plekke door de Duitsers zijn geëxecuteerd. Bij sommigen zijn het enkele tientallen, bij anderen lopen de aantallen op van ruim honderd tot zelfs bijna tweehonderd.
Ieder jaar in de week vòòr de Dodenherdenking op 4 mei wordt bij twee van deze stenen een krans gelegd door leerlingen van de Hannie Schaft school en de Oranje Nassau school uit Zandvoort. Sinds jaar en dag hebben deze twee scholen ieder zo’n gedenksteen geadopteerd, met de bedoeling de herinnering aan de verzetshelden en hetgeen waarvoor ze gevochten hebben in leven te houden.
Sporen uit de oorlog
Tijdens de 'Fietsexcursie: sporen uit de oorlog' van vrijdag 4 mei, liet PWN Boswachter Coen van Oosterom zien dat er in het duin nog veel sporen zijn uit de Tweede Wereldoorlog o.a. van de Atlantikwall. Met behulp van oude foto’s vertelde hij over fusillades, militaire oefenplekken en andere zichtbare herinneringen uit dit stukje bewogen geschiedenis.
Lees hier het verslag van het Haarlems Dagblad van een eerdere fietsexcursie. Of ga er de komende tijd zelf op uit om sporen uit de oorlog te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Eerebegraafplaats aan de Zeeweg.