Strand en stuivende duinen
Aan het eind van de tocht van oost naar west door het park, wacht de grote beloning: het eindeloze strand! Dé plek om lekker op blote voeten te struinen of een frisse duik in zee te nemen. Wie er oog voor heeft, ziet echter dat het strand meer is dan alleen een heerlijke plek om te ontspannen. Langs de zeereep wordt het park iedere dag als het ware opnieuw geboren.
Wandelende duinen
Doorlopend ontstaan er nieuwe duintjes die door de wind tegen de zeereep geblazen worden. Voedselrijke neerslag zorgde er echter voor dat de jonge duinen snel dichtgroeiden met grassen, struiken en bomen. Het natuurlijk proces van verstuiving kwam tot stilstand. Om de wind weer vrij spel te geven, is gewerkt aan de ontwikkeling van een dynamisch duinlandschap in Zuid-Kennemerland: de ‘Noordwest natuurkern’.
In 2013 zijn vijf grote windsleuven gegraven in de buitenste duinenrij. In het verlengde daarvan zijn vijf duinen van hun begroeiing en wortellaag ontdaan. De wind heeft zo weer vrij spel op het kale zand en jaagt het door de sleuven en over de duintoppen. De duinen kunnen weer 'wandelen' door het landschap, verjongen zich en worden klimaatbestendig. In de stuivende duinen krijgen kenmerkende kustplanten als zeeraket en blauwe zeedistel weer de kans om te groeien.
Zien hoe de wind het landschap voortdurend een andere vorm geeft? Dat kan! Vanaf parkeerterrein Parnassia is het hele jaar door een aantrekkelijk 'Rondje sleuf' te lopen. De zuidelijkste sleuf is voor publiek toegankelijk en vormt ook een verbinding tussen duin en strand.
Kilometers nieuw strand
Het strand van het nationale park strekt zich uit van Zandvoort in het zuiden tot IJmuiden in het noorden. Daar vind je het Kennemerstrand, een relatief nieuw natuurgebied van ongeveer 50 ha. Een halve eeuw geleden was het nog deel van de Noordzee. Dat veranderde na verlenging van de Zuidpier. Zeezand zette zich af in de oksel van de pier en er ontstond een kilometers breed strand. Regenwater en zoete kwel zorgen in dit zilte gebied voor extra dynamiek. Zoutminnende en 'zoete' planten, zoals bijzondere orchideeën, slanke gentiaan, duingentiaan en de parnassia, zijn bij de jonge stuifduinen dan ook naast elkaar te vinden.
Wandel naar het strand
Plan je bezoek
Klik op de Google kaart en plan je bezoek. Alle ingangen en parkeerplaatsen zijn met iconen aangegeven.
Meer Zien