Ster van de nacht-prijs uitgereikt in bezoekerscentrum De Kennemerduinen

03 november 2016

In bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen werd op zaterdag 29 oktober de Ster van de Nachtprijs uitgereikt. PWN was mede-organisator van deze prijsuitreiking, die is ingesteld met het doel lichthinder terug te dringen en energie te besparen. De Provincie Noord-Holland wil zo de productie van goede lichtplannen stimuleren en koplopers een hart onder de riem steken. De winnaars van 2016 zijn Gemeente Waterland, Tata Steel en Vigor Novus.

 

De Ster van de Nachtprijs 2016 is te winnen door het beste plan voor maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting. De drie winnaars ontvangen ieder een unieke ‘Ster van de Nacht’ sculptuur en een persoonlijk advies van een licht(hinder)expert voor het ingediende plan. De winnaars van 2016 zijn Gemeente Waterland, Tata Steel en Vigor Novus.

Gemeente Waterland

De gemeente Waterland is de winnaar van de Ster van de Nachtprijs in de categorie overheden, omdat de gemeente haar nek uitsteekt door met een gedurfd plan voor de aanpassing van openbare verlichting te komen dat volgens de jury echt impact zal hebben.

 

Tata Steel

Tata Steel is de winnaar van de Ster van de Nachtprijs in de categorie bedrijven vanwege het goed doordachte, integraal afgewogen plan dat is ingediend voor het uitschakelen van 237 lichtmasten gedurende de daluren en vervanging van lantaarnpalen door reflectoren langs 8 km weg aan de randen van het bedrijventerrein en dat volgens de jury echt impact zal hebben.

 

Vigor Novus

Vigor Novus (Pepijn Lyklema) krijgt de Ster van de Nachtprijs voor het plan voor Openbare Verlichting op Texel omdat het inspirerend is en een voorbeeld voor andere gemeenten. Het plan, dat al grotendeels is uitgevoerd, beoogt het terugdringen van lichthinder en lichtvervuiling en het volledig energieneutraal maken van de verlichting, waarbij het Nationaal Park op Texel tot een erkend Dark Sky Park kan worden gemaakt om van de sterren te kunnen genieten.

 

PWN deed het licht uit

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is goed te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Lichtvervuiling kent vele bronnen. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die soms de hele nacht onnodig branden. Verminderen gaat echter niet altijd zo simpel als het lijkt. Led-lampen vragen wel minder stroom, maar moeten goed worden afgesteld, het licht ervan is fel en kan tot ver stralen. Het voorkómen van lichthinder vormt dan ook een belangrijke uitdaging bij de toepassing van led-verlichting.

 

Lichtjestocht tijdens Nacht van de nacht

PWN deed ook mee met de Nacht van de Nacht zelf. Zowel in Nationaal Park Zuid-Kennemerland als in het Noordhollands Duinreservaat waren activiteiten zoals de lichtjestocht, waarbij bezoekers het duin in het donker kunnen beleven. Tegelijkertijd doofde PWN deze nacht de lichten van het hoofdkantoor in Velserbroek.